Artykuł Dodaj artykuł

Pracownia REFORM Architekt z międzynarodową nagrodą ICONIC AWARDS 2020!

Projekt RE: LONG HOUSE autorstwa architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt został nagrodzony w międzynarodowym konkursie ICONIC AWARDS 2020: Innovative Architecture - Selection, w kategorii ARCHITECTURE! Jury konkursu wytypowało najlepsze projekty architektoniczne z całego świata.

Pracownia REFORM Architekt z międzynarodową nagrodą ICONIC AWARDS 2020!

Projekt RE: LONG HOUSE autorstwa architekta Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt został nagrodzony w międzynarodowym konkursie ICONIC AWARDS 2020: Innovative Architecture - Selection, w kategorii ARCHITECTURE! Jury konkursu wytypowało najlepsze projekty architektoniczne z całego świata. 

Inicjatorem międzynarodowego konkursu ICONIC AWARDS jest German Design Council. To jedna z najważniejszych na świecie instytucji działających w zakresie ekspertyzy designu i architektury. Nagrody przyznawane są wizjonerskim budynkom, innowacyjnym produktom we wszystkich gałęziach architektury, konstrukcji  oraz nieruchomości. Oficjalna ceremonia rozdania nagród odbędzie się 5 października br. w Muzeum Sztuki Współczesnej Pinakothek w Monachium.

RE: LONG HOUSE to realizacja architekta Marcina Tomaszewskiego, doceniona przez międzynarodowe jury w konkursie ICONIC AWARDS 2020: Innovative Architecture - Selection, w kategorii ARCHITETURE.

Dom na 22 metrach szerokości działki

Dom projektu pracowni REFORM ARCHITEKT jest zlokalizowany w Łodzi, na działce liczącej 2500 m². Powierzchnia bryły liczy 550 m², posiada 2 kondygnacje oraz niespełna 14,5 m szerokości ze względu na ograniczoną szerokość działki. 

„Na terenie rosło także kilka drzew, które należało zachować - niektóre znajdowały się w wąskim rozstawie, w jedynym miejscu, w którym możliwy był wjazd na działkę. Biorąc pod uwagę wszystkie obostrzenia, zaprojektowałem podłużny dom, który nie tylko zmieścił się na wyznaczonym odcinku działki, ale również nie zaingerował w otaczającą naturę” – zdradza architekt Marcin Tomaszewski. 

Proste formy RE: LONG HOUSE

Bryle nadano geometryczne i proste formy, a dynamikę zapewniają jej przesunięcia pomiędzy segmentami, z których skomponowano gmach. 

„Inwestorowi zależało na modernistycznym wyglądzie, stąd zastosowane przeze mnie detale na budynku w postaci czarnych, stalowych ceowników malowanych proszkowo” – mówi architekt. Pozostałe materiały użyte w projekcie to biały i grafitowy tynk oraz kamień od Grassi Pietre. Architekt zastosował tradycyjną technologią żelbetową wypełnioną Porothermem. 

Rzeźba od frontu

Frontową część bryły potraktowano jak rzeźbę - poza drzwiami wejściowymi architekt nie zaprojektował okien w tej części domu. Zostały one zlokalizowane od zachodniej i południowej strony bryły. 

Projekt obejmował także dwustanowiskowy garaż oraz wnętrze domu. Na aranżacje pomieszczeń składają się drewniane elementy w biało-szarej kolorystyce. Cechą wyróżniającą wnętrze są schody wyprodukowane w Hiszpanii, mające zaledwie 5 cm grubości, 150 cm wysięgu oraz tytanowe trzpienie w środku. 

Projekt autorstwa pracowni REFORM Architekt:  RE LONG HOUSE został zrealizowany w 2019 roku.

Podobne artykuły